dimarts, 30 de novembre del 2010

Va de dinerets

Veient això, jo, francament, no sé què comentar. Bé, sí que ho sé, però em sembla que faria lleig i em diríeu de tot. De manera que les vostres opinions seran molt ben acollides, com sempre.

2 comentaris:

Enric ha dit...

Difícilment es podria mostrar d´una manera més gràfica la injustícia del sistema capitalista. Com dimonis pot trobar algú arguments per a legitimar això? (i això que no apareixen representades xifres de les persones que persones que viuen en situació de pobresa extrema, encara que apareix el PIB de Ruanda). Tanmateix, el més terrible de tot és que no fa falta argumentar res: aquestes coses s´accepten sense cap raó, perquè sí, com una cosa natural, i en els telediaris apareixen notícies dels beneficis multimilionaris dels bancs i la gent no surt al carrer a cremar-los...

Guillem Calaforra ha dit...

Entenc el que vols dir i hi estic d'acord, però crec que cal ser més rigorosos: el problema no és el capitalisme, sinó el darwinisme social. Capitalisme vol dir propietat privada dels mitjans de producció, vol dir inversió, risc, benefici, acumulació i reinversió, i això ho tens tant en una multinacional com en una cooperativa agrícola o en una botiga de poble. I, òbviament, sense iniciativa i empresa no fem res de res. Respecte d'alguns elements de l'esquema, la cosa es complica: el sou de Cristiano Ronaldo, per exemple, és perfectament democràtic, i si no que els ho pregunten als fans del Reial Madrid. El problema no és "capitalisme o X" (pose X perquè en realitat ningú no ha explicat quina és l'alternativa), siguem lúcids i no ens enganyem: el dilema és entre el capitalisme tal com és ara i el capitalisme d'una altra manera. Com? Això s'ha d'anar definint sobre la pràctica, probablement. Per cert, que un dels grans defensors del capitalisme és precisament Muhammad Yunus, personatge molt respectat per l'esquerra, anomenat "el banquer dels pobres" i personatge que està ajudant a eixir de la misèria no poca gent, segons sembla.