dimecres, 16 de desembre de 2009

Los Reyes Majos, xe!

Si m'accepteu el suggeriment, per Nadal o Reis podeu fer un regal de primera categoria a les persones que us caiguen bé: la recent traducció del Faust de Goethe que ha publicat Jaume Ortolà en Riurau Editors. Res no serà més subversiu, en els temps que corren, que regalar i llegir un clàssic immortal com aquest.
En català teníem intents de traducció a càrrec de Joan Maragall, i pels anys trenta del segle passat es va publicar una versió íntegra de Josep Lleonart que està molt bé, però que inevitablement ha envellit amb el temps que ha passat. Es va reeditar en Proa fa uns quants anys, va desaparèixer, i segons tinc entès la van tornar a traure fa poc, però mutilada (sense els pròlegs inicials, quina salvajada imperdonable!). Ara, el jove Ortolà, de Benissa, ha creat la seua pròpia editorial per publicar (entre altres coses de gran valor) aquesta magnífica versió valenciana, resultat de molts anys de treball discret i constant, una autèntica festa per a la intel·ligència. La seua versió no sols té unes quantes notes explicatives, encertades i justes, sinó que està feta en un llenguatge alhora clàssic i d'una fluïdesa admirable. Es llegeix sense la més mínima dificultat, i això és un mèrit impagable en una obra tan exigent com aquesta. I, alerta: és una traducció versificada! Respecta la diversitat d'estils i metres de l'original, en fi... Què més voleu.
De veres, feu la vostra bona obra d'aquest Nadal i ajudeu a la circulació d'aquesta meravella que mai no li agrairem prou, al benèfic Ortolà. Tot i la magnífica acollida que ha tingut entre els crítics (feu una ullada per www.riuraueditors.cat i ho confirmareu), sembla que està condemnada a circular només pel "boca a boca". Quin país merdós, aquest. Feu que córrega la idea, feu-ho saber als vostres contactes, i que Riurau Editors tinga el premi que es mereix: unes bones vendes. I sobretot, us ho recomane sobretot, llegiu-lo. No us en penedireu.
Salut, Bon Nadal (odiós) i que l'any que ve us siga propici. Ja posats, demanaré un miracle: que el 2010 aquest siga un país més civilitzat. Amén.

3 comentaris:

Melusina ha dit...

Amén. Prenc nota molt seriosament de la recomanació. Amb aquest i el del Rafa, de segur que tenim el divertiment de Nadal asegurat! Bones vacances!

Guillem Calaforra ha dit...

I tant, Melusina. Per cert, que m'alegra de veure't per ací. Em pensava que ens havíem quedat sols l'Enric i jo. A veure si amb l'any nou el personal s'anima.
Bon Nadal, etcètera...

Melusina ha dit...

D'això res! Legisc puntualment cadascun dels vostres comentaris. M'agrada molt escoltar-vos.
Bon Nadal!