dissabte, 30 de juny del 2012

Laboratori de Lectures

Amics i contertulians tots,

Encara no s'ha acabat el debat sobre el llibre d'Ulrich Beck (jo encara voldria apuntar-hi un parell de coses), i a mitjan juliol penjaré el meu comentari sobre El parany cosmopolita (prepara't, Jordi, que serà un text d'alta toxicitat!). Tot i això, convé anar pensant què farem el curs que ve amb el nostre Laboratori de Lectures.

Últimament he tingut, ho confesse, la temptació del desànim. Convertit en una conversa a dues o tres parts, quasi un monòleg, ara mateix no estic segur de quina és la nostra parròquia lectora. Ignorem si hi ha més de quatre persones en tot l'univers món que traguen algun profit o plaer de les nostres cavil·lacions i del temps que dediquem a compartir-lo amb els altres a través de la lectura. En algun moment, pensar en aquest Laboratori, en el Patio Virtual i en qualsevol altra iniciativa independent invita a tancar-se en una tristesa melancòlica. Ja ho sabeu, des que ho vam engegar aquest és un plany que apareix de manera cíclica. Tothom gestiona el seu temps, els seus esforços i les seues ganes com pot: no és un retret, per descomptat.

Però no. Continuarem malgrat tot, mentre quedem alguns que vulguem continuar. Per al curs 2012-2013 ens queden unes quantes propostes: la llista que va proposar JJC (Cotten) encara és llarga, el Jordi proposà en la penúltima reunió presencial un llibre de Tristam Stuart (Despilfarro. El escándalo global de la comida), jo mateix tinc en ment alguns llibres d'economia política i el controvertit volum de John Perkins Confesiones de un gángster económico. Com que encara està tot obert i podríem començar pel setembre, us anime a fer propostes de lectura, tant en públic com en privat. Sobre la base de les vostres preferències intentarem elaborar una llista equilibrada durant els pròxims dies. Recordeu, però, que la regla d'or és la mateixa de sempre: qui fa una proposta es compromet a penjar un breu comentari sobre el llibre enqüestió al voltant del dia 23 del mes que li dedicarem. El debat subsegüent partirà d'aquesta base, si la resta de tertulians volen participar-hi.

Espere la vostra col·laboració amb neguit i amb delit. No ho oblideu: el nostre desànim contribueix a la victòria de la barbàrie!

10 comentaris:

Josep J. Conill ha dit...

Per la meua part, estic d'acord amb la idea de continuar amb el Laboratori de Lectures, encara que ignorem en gran mesura quina és la repercussió pública que arriba a tenir la nostra iniciativa. És evident que saber que algú et segueix i en trau profit constitueix sempre un estímul poderós, però sóc de l'opinió que en aquests casos, com en la major part de les empreses relacionades amb el pensament, no hi ha altre remei que procedir com el nàufrag que llança una botella a la mar o (el que potser és encara més descoratjador) com aquells fulanos del SETI, que envien les seves transmissions per si hi ha algú en l'univers capaç de fer-se'n ressò. Sé que la perspectiva no és gaire afalagadora, però per als que estem acostumats a treballar en condicions d'extrem aïllament no suposa tampoc cap trauma insuperable.

Pel que fa a les propostes de lectures, jo també tinc més títols en llista, però com que K. diu que la meua llista és encara llarga de moment no n'afegiré més, si no és imprescindible. D'aquesta manera farem lloc a les suggerències d'altres membres del blog...

Salut a tots i totes.

Guillem Calaforra ha dit...

Moltes gràcies, interlocutor!
(Per cert, una petita correcció: els de SETI no fan transmissions, sinó que processen les que arriben a través del radiotelescopi d'Arecibo. No és per pedanteria, sinó perquè jo hi participe modestíssimament, com tants altres friquis d'aquest planeta...).

Josep J. Conill ha dit...

Ja tens raó, quina relliscada! I això que ho sé des de fa un fotimer d'anys i, per a més inri, l'altre dia vaig tornar a veure per casualitat la pel·lícula Contact a la tele.
Per cert, l'assumpte aquest de la teva participació en el SETI me l'has de contar en alguna ocasió...

Francisco López Martín ha dit...

Yo continuaré en la medida de mis posibilidades, cada vez -¡ay!- más escasas. Adelanto que propondré narrativa o similares.

Josep J. Conill ha dit...

Bona idea, Paco, si no correm el perill d'acabar morint d'una indigestió de sociologia.

Francisco López Martín ha dit...

Bueno, aquí os dejo tres propuestas. A ver qué os parecen:

-Zafer Senocak, "Una herencia peligrosa", novela, Pre-textos, 168 páginas, 17 euros, 2009.

-Josef Skvorecky, "Las traiciones de todos los santos",novela, Duomo, 299 páginas, 18,50 euros, 2011.

-Ernst Robert Curtius, "Crisi de l'humanisme", ensayo, Elageminada, 380 páginas, 18 euros, 2012.

Josep J. Conill ha dit...

A mi em semblen ben interessants les tres propostes i em faria un goig enorme comentar-les. De fet, el llibre de Curtius ja el tenia fitxat per llegir-lo en un futur i, pel que acabo de consultar a Internet, els dos novel·listes que proposes em semblen també molt prometedors.

Aina ha dit...

Vinga, que em faràs parlar.
Malgrat que no em manifeste, tracte -dic: tracte- de seguir els vostres debats. Llancem les ampolles a la mar amb missatges a dins i deixem que es troben entre elles. De nàufrags, n'hi haurà sempre.
Us hi estic molt agraïda.

Josep J. Conill ha dit...

Els agraïts som nosaltres, Aina, perquè l'experiència que no estem sols en el cosmos és d'allò més gratificant. I no cal dir que la teves intervencions són sempre benvingudes en aquest corral. Encara que potser caldria visualitzar el blog com aquelles petites illes dels acudits de Forges on alguns nàufrags barbuts (o no tant) passen el temps discutint les seves dèries. Tot un programa de vida...

Guillem Calaforra ha dit...

Moltes gràcies a tots tres. Esperaré fins al cap de setmana, amb l'esperança que algun dels altres interlocutors propose més títols. Si no n'hi ha més, tot i sentir un cert disappointment, passarem a elaborar la llista.