dijous, 11 d’octubre del 2012

Aliment per a l'esperit

Ho he anunciat en privat, i ara ho faig públic: acaben d'aparèixer dues novetats bibliogràfiques que no ens hauríem de perdre.

En primer lloc, la traducció catalana de les memòries de Janina Altman, Amb els ulls d'una nena de dotze anys. Sobre aquest llibre ja us vaig fer una anotació mesos enrere. Riurau Editors (Jaume Ortolà) ha fet una feina modèlica, com sempre, i estem molt contents amb el resultat. Janina, natural de Lwów (abans Polònia, ara Ucraïna), supervivent de l'Holocaust i activista pels drets humans a Palestina, ha participat personalment en aquesta aventura editorial: la primera traducció occidental, en decennis, d'unes memòries que superen de molt el famós dietari d'Anna Frank. Sigueu els primers a assaborir aquest llibre impressionant, doneu suport a la impagable i heroica tasca de Riurau Editors (un veritable servei públic!), i deixeu-vos enlluernar pel catàleg absolutament excepcional de Jaume Ortolà (Goethe, Tocqueville, Kleist). Feu-ho per vosaltres, feu-ho per tots nosaltres. I, per favor, transmeteu aquesta informació a tots els vostres contactes.

A més, el nostre contertulià Joseph Cotten, àlies Josep J. Conill, acaba de traure una nova ració de combustible per a les neurones: Entre Calimero i Superman. Una política lingüística per al català, publicat per El Tangram. Intel·ligent, descarat i ple de reflexions pertinentíssimes, aquest llibre és, tal com diuen els editors, "una glopada d’aire fresc, una tercera via que es manté a distància tant del victimisme de Calimero com del triomfalisme de Superman, és a dir, tant del lament que es tortura amb la visió d’una llengua catalana certament minoritzada, però més impotent del què és en realitat, com de certs cofoismes espuris que qualifiquen de modèliques les polítiques de normalització del Principat". Els editors, friquis com un servidor, són un grup de particulars que tenen ganes de posar en circulació literatura reflexiva en un país tan desert intel·lectualment com aquest. Sí, ja són ganes, també. Mereixen el nostre suport. El llibre només es pot comprar, de moment, per Internet. A més, si compreu el llibre us en regalen un altre del catàleg, fins a un preu de 10 €. Ja només falta que ens paguen per passar-ho bé.