dimecres, 26 de gener del 2011

Club de lectura: qüestions de mètode

Amics patiers, voldria plantejar-vos unes qüestions de mètode que, almenys en el meu cas, em farien més còmoda la participació. És molt senzill: establir un calendari. Us explique per què m´ho he plantejat: a hores d´ara, el llibre de Rosewicz no el tinc acabat, però m´agradaria acabar-lo i poder fer algun comentari. Al mateix temps, les següents propostes (Litell i Hoffer) em semblen magnífiques, i també tinc ganes de començar a llegir les seues obres. Aleshores, si no hi ha un calendari, se´m presenten els següents dubtes: si continue amb Rosewicz, no sé si vosaltres esteu ja amb Litell i si quan comenceu els comentaris jo encara estaré amb Rosewicz. Per altra banda, també em sap greu deixar el poeta polonés i començar directament amb Litell, perquè, a banda del valor del llibre en si, potser sorgeixen més comentaris al respecte. En canvi, si establírem un calendari amb les obres que pensem llegir, i amb les persones que es presenten voluntàries si més no per fer un primer comentari, seria més fàcil organitzar-se. Què en penseu?

9 comentaris:

Guillem Calaforra ha dit...

A veure. Pel que fa a Rózewicz, he de dir que podria haver penjat l'anotació fa ja un mes, però m'he anat esperant perquè diversos contertulians m'avisaven que no tenien el llibre, que no l'havien pogut llegir, etc. Però va arribar un moment en què es feia inevitable la disjuntiva entre començar (a risc de deixar algú enrere) o ajornar-ho sine die, cosa que d'una manera o altra implicava abandonament del projecte. He optat per començar encara que no tothom tinga la lectura feta.
L'avantatge del blog és que, mentre no s'esborren les entrades, hom pot entrar a fer comentaris sobre una anotació passada per molt antiga que siga. Per tant, no veig cap inconvenient que algú comence la següent lectura quan encara no s'ha acabat de comentar l'anterior. Dit altrament: per no perdre la continuïtat convindria aconseguir ja el material del mes vinent, però alhora es pot anar llegint el text anterior i afegint comentaris i qüestions.
La idea d'establir un calendari ja la plantejà algun contertulià quan anunciàrem la posada en marxa el club, i la meua resposta va ser la mateixa que ara: podem preveure un o dos materials pròxims, però formalitzar-ho de manera més rígida que això em sembla inútil i, més encara, contraproduent. De fet ja estem veient que, fins i tot donant temps i facilitats, la cosa resulta complicada. D'una banda convé seguir un ritme raonable (si no, tot es desunfla i acaba morint d'inanició), però d'altra banda demanar disciplina, ordre i terminis resulta massa disuasori.
En resum, jo et diria: com que el Rózewicz es llegeix molt fluidament i el de Littell és molt primet, el millor és llegir-los tots dos i anar afegint comentaris al ritme que et demane el cos. Aquesta és la meua opinió, però si algú té una proposta més efectiva, que la plantege.

Jordi ha dit...

És cert que la disciplina per a una activtat tan lliure com la lectura pot ser contraproduent però marcar un termini ajuda molt. Jo donava per fet que els llibres són mensuals:el de gener era Rózewicz, el de febrer és el de Littell i així anirem fent. Hi haurà mesos que algú es despenjarà una mica i d'altres que tindrà més temps per fer comentaris més sucosos. En qualsevol cas, això no impedeix fer anotacions en comentaris de llibres anteriors, seria convenient, no obstant, avisar que el comentari s'ha fet.

Francisco López Martín ha dit...

Sí, yo también daba por supuesto que, por ejemplo, se dedicaban las tres primeras semanas del mes a leer el libro y la última a comentarlo.

Sobre el asunto de las actualizaciones, ¿no sería más útil, en el caso de que veamos que el club cobra fuerza, organizar un grupo en Google con acceso restringido, de manera que los interesados nos apuntáramos a una lista de correo y recibiéramos las diversas aportaciones? Es únicamente una sugerencia. Además, si se quisiera conservar "Ronda de cerveses" para este propósito, yo no tendría inconveniente (siempre que me permitierais ir a mi ritmo) actuar de notario (en catalán, evidentemente), es decir, hacer algo así como resúmenes de todas las aportaciones y publicarlos aquí. Eso sí, alguno de vosotros debería encargarse de la corrección estilística del catalán, ya que el mío es deficiente.

Guillem Calaforra ha dit...

Bé, això és un club de lectures i no un seminari formal amb pretensions; per tant, d'una banda sí que hi ha una certa voluntat d'ordre i puntualitat (la idea de les tres setmanes i el comentari al final era un implícit que encertadament vàreu captar); d'altra banda, i sobretot tenint en compte que algunes propostes són més voluminoses que altres (El pasado es un país extraño de Lowenthal té 688 pàgines!), resulta convenient una certa flexibilitat. Per tant, sí que es recomana una certa disciplina, però tampoc no cal afegir angoixes a les que ja se'ns imposen des de fora.
El que comentava l'Enric és un exemple del que ens pot passar a qualsevol: la lectura d'un dels llibres s'ha allargat, per les raons que siga, i ja cal llegir el següent i s'encavalquen. Això és normal. A més, supose que tots tenim el costum de simultanejar diverses lectures. El que queda clar és que, al contrari que els delictes de Carlos Fabra, aquestes converses no "prescriuen", i sempre es poden afegir comentaris indefinidament a anotacions anteriors. Una manera eficaç d'avisar, sobretot si s'hi afegeix més d'un comentari nou, és publicar una anotació nova i breu, del tipus: "Ei! La conversa sobre Dante s'ha reobert!", i esborrar-lo després d'uns dies, per no desplaçar altres anotacions més sucoses.
Per cert, un comentari sobre això: he afegit tres invitacions a tres persones perquè puguen actuar com a autors del blog. Això vol dir que actualment el Patio Virtual està format per sis administradors (autors estables), quatre autors (persones que estan autoritzades per a publicar anotacions en el blog però sense privilegis d'administrador) i dos invitats (que es convertiran en autors quan accepten la invitació). Com que aquest comentari es pot allargar, continue en el següent.

Guillem Calaforra ha dit...

Independentment de qui faça la coordinació del blog, és obvi que el seu funcionament es basa en la confiança mútua i el respecte. per això el Patio Virtual té tants administradors, i encara en tindrà més. El protocol que hem seguit fins ara, i que funciona molt bé, és el següent: qui hi intervé regularment amb comentaris, o almenys té la intenció de fer-ho, rep una invitació a convertir-se en "autor". Si l'accepta, entra en la llista d'autors; quan un "autor" publica alguna anotació, se li concedeixen privilegis d'administrador. Per a participar en tot aquest procés cal tenir un compte de correu en Gmail, que és cosa extremament fàcil d'aconseguir, és gratuït i facilita les coses. Fins ara ens ha funcionat molt bé, i no ens han entrat trolls ni res de semblant. La nostra política és enllaçar els blocs afins i, sobretot, els que ens enllacen a nosaltres.
La proposta de Paco, d'obrir un grup en Google, és interessant i coincideix amb una de l'Exemplator en aquest mateix sentit. De moment, però, millor mirem a veure si som capaços de donar vida estable al Club de Lectures en el seu àmbit originari, el Patio. Si la cosa funciona, aleshores li podem donar un espai propi. El blog del Patio Virtual, en qualsevol cas, continuaria existint al seu propi ritme.
Respecte de l'altra proposta de Paco, de fer síntesis de les discussions, home, a mi em sembla magnífica, com més sucre més dolç. Per descomptat que podeu comptar amb mi per a corregir, revisar, traduir, millorar i perfumar idiomàticament el que siga menester, només faltaria. Tots anem com cagalló per sèquia, de bolit, angoixats per una falta endèmica de temps, però per a això tindré sempre una estona.
En resum: per a finals de febrer espere que podrem disposar d'una anotació de Josep J. Conill sobre Littell. Espere que les duríssimes obligacions que li han impedit de participar en la conversa sobre Rózewicz s'alleugen prou com per a entrar amb bon peu en la nostra colla.

Enric ha dit...

Quan parlava d´establir un calendari, evidentment no em referia a posar dates exactes, com si anàrem a fer un examen, però sí de dates aproximatives: per exemple, un mes o mes i mig per llibre, està bé. Per exemple, ara que heu dit que l´amic Josep Conill farà un comentari sobre Litell a finals de mes, això ja em deixa una mica més tranquil, perquè ja puc planificar-me millor. També em preocupava, pel que fa al tema de Rozewicz, que per no haver fet cap comentari pensàreu que no estava seguint el club: com molt bé diu Jordi, segons el moment hom pot tindre més disponibilitat o menys. Siga com siga, ara demanaré el llibre de Litell, i espere no tindre tantes dificultats com amb el de Rozewicz. I si no puc fer cap comentari sobre l´obra d´aquest darrer, insistesc, no penseu que és perquè estic despenjat. I tot el que diu "Uno que pasaba por ahí" em sembla molt bé: quan més sucre, més dolç, és clar. D´altra banda, no és qüestió tampoc de fer planificacions molt a llarg termini, però si, per exemple, a tots ens va bé també el llibre de Hoffer, ja podríem establir que aquest fora el següent. No vull semblar obsessiu, però, torne a dir, el llibre de Rozewicz m´arribà molt tard.

Guillem Calaforra ha dit...

Xe! Per a no semblar obsessiu, el millor és no obsedir-se. Tranquil, que la cosa tot just està començant a rutllar i aquestes coses és normal que passen.
Com que en aquest estadi inicial encara s'han d'encarrilar les coses, m'atorgaré provisionalment les feines de coordinació de propostes, que si no farem garba.
Per al mes de febrer, doncs, tenim en cartera el llibre de Littell. Per al març ja tenim una proposta del nostre amic Sebastià, que dissortadament no va aconseguir el llibre i per això calla de moment. El llibre de març serà aquest:
Mircea Cartarescu, El ruletista. Madrid, Impedimenta, 2010.
Us recomane, doncs, que el demaneu alhora que el de Littell. Diu Sebastià que és "un dels textos més brillants que he llegit de fa temps. Un artefacte poc corrent sobre el joc de la literatura i la pervivència de l'atzar, barrejat amb elements onírics i de novel·la naturalista".

Enric ha dit...

Perfecte. Doncs jo per al mes d´abril/maig propose aquest: http://www.anagrama-ed.es/titulo/CR_90

Guillem Calaforra ha dit...

Home! El gran Wallraff! Serà un plaer. Ja li tenia ganes fa temps. Acceptat Wallraff per al mes d'abril!
De moment no feu més propostes, mirem a veure com evoluciona el tinglado i ja decidirem coses.